مردم چگونه و با چه معیاری نمایندگان مجلس را انتخاب کنند؟
منصور صیفی آباد شاپوری
خلاصه ای از بایدها و نبایدها در گزینش نمایندگان مجلس شورای اسلامی، رای دادن به کاندیداها و ویژگی های اصلی و مورد نیاز نمایندگان مجلس همچون سواد نمایندگی- بخش 2- نویسنده: منصور صیفی آباد شاپوری
مردم چگونه و با چه معیاری نمایندگان مجلس را انتخاب کنند؟- بخش 2
در بخش یک خواندیم که اگر به منافع ملی و اکثریت مردم می اندیشیم، باید بدانیم در مجلس، کسانی می توانند مشکلات مردم را حل و برای آینده ی بهتر ما و فرزندان مان برنامه ریزی کنند که به دنبال منافع حزبی و جناحی نباشند. باید با تحقیق به این حقیقت برسیم که کاندیدای مورد نظر ما دارای گرایش حزبی و جناحی نیست. هیچگاه چنین فردی که به واسطه ی وجود طنابی بر گردن تعهد حمایت از منافع حزبی و جناحی خود را امضا کرده است، منافع مردم را در اولویت نخست قرار نخواهد داد. در بهترین حالت منافع مردم در اولویت های بعدی پس از منافع حزبی قرار خواهد گرفت. با چند جست و جو در اینترنت می توانید بفهمید که کاندیدایی که ادعای مستقل بودن می کند، آیا واقعا مستقل است؟
نکته ی دیگر اینکه کاندیدای مورد نظر نباید به زندگی اشرافی و رفاه زدگی عادت کرده باشد. مطمئن باشید که یک کاندیدای رفاه زده هرگز به اکثریت مردم که از نظر سطح درآمد در لایه های زیرین و بسیار زیرین جامعه قرار دارند نگاه نخواهد کرد و به آنان نخواهد اندیشید.
دقت کنید که کاندیدای مورد نظر شما پیش تر نیز نماینده ی مجلس بوده است یا نه. نخست جست و جو کنید که او در دوره یا دوره های پیشین، با روش های نادرست وارد مجلس شده یا از راه های درست و قانونی رای آورده است؟ سپس کارنامه ی نمایندگی او را بررسی و با توجه به آن تصمیم گیری کنید. در نمایندگی خود شفاف بوده است یا کدر؟ برعکس همه ی مواردی که پیش کسوت بودن عزت و احترام بیشتری به صاحب آن می دهد، نمایندگانی که پیش تر نیز سابقه ی نمایندگی مجلس را داشته اند، اگر به وظیفه ی خود درست عمل نکرده باشند، در برابر این مردم شریف، به دلیل آنکه گرهی از کارشان باز نکرده اند، باید سرافکنده تر باشند.
نکته ی بعدی اینکه ببینید آیا کاندیدای مورد نظر شما دارای سابقه ی اجرایی در هر بخشی از نظام جمهوری اسلامی بوده است. اگر پاسخ آری است، کارنامه ی مدیریتی او چه نمره و معدلی دارد؟ آیا در مدیریت خود یک مدیر بوده است یا نامدیر؟ شایسته گزینی داشته است یا خویشاوند سالاری؟ با هر چیز نجومی ارتباط داشته است یا نه؟ فیش نجومی، حقوق نجومی، پاداش نجومی، عیدی نجومی، املاک نجومی یا ... ؟
اکنون پس از گذراندن کاندیداهای خود از چند صافی درشت، نوبت به صافی ریزتری می رسد. آیا کاندیدای مورد نظرتان #سواد_نمایندگی دارد؟ پیش از دانستن این مورد بهتر است بدانیم، اصلا سواد چیست؟
سواد (Literacy- Knowledge)
مقوله ای به نام سواد (Literacy- Knowledge) خود تاکنون به بیش از 34 نوع سواد تقسیم بندی شده است:
1- سواد خواندن و نوشتن 2- سواد عاطفی 3- سواد ارتباطی 4- سواد مالی 5- سواد رسانه 6- سواد تربیتی 7- سواد رایانه ای
سواد علمی، سواد اطلاعاتی، سواد سیاسی، سواد فرهنگی، سواد هنری، سواد موسیقایی، سواد میان فرهنگی، سواد اجتماعی، سواد اقتصادی، سواد کشاورزی، سواد زیست بوم/اکولوژیک، سواد ریاضی و عددی، سواد دیداری، سواد خانوادگی، سواد اینترنتی/ دیجیتال، سواد شبکه ای، سواد تلفن همراه، سواد محیط کار، سواد کارکردی، سواد کارآفرینی، سواد فنی، سواد تجاری، سواد نژادی، سواد فناوری/تکنولوژیک، سواد انتقال/ ترانس، سواد سلامتی، سواد سلامتی روانی، سواد تحلیلی، سواد انتقادی، سواد آماری، سواد معنوی، سواد پژوهش، سواد حقوقی، سواد قانونی، سواد خانه داری، سواد نظامی، سواد فیلم شناسی، سواد چند فرهنگی، سواد چند زبانی، سواد چند حالتی و ...
اما سواد چیست؟
تعریف سنتی و کلاسیک سواد، توانایی خواندن و نوشتن است ولی بر اساس تعریف یونسکو، شخص با سواد فردی است که دارای سوادهای شماره ی 1 تا 7 است.
سواد عاطفی: توانایی برقراری روابط عاطفی به شکل شایسته با خانواده، همکاران، مشتریان، رقبا و دوستان
سواد ارتباطی: توانایی برقراری ارتباط با همه ی اعضای جامعه (آداب معاشرت و روابط اجتماعی مطلوب)
سواد مالی: توانایی مدیریت اقتصادی درآمد (دانش گردش نقدینگی، سرمایه گذاری و مدیریت هزینه)
سواد رسانه: توانایی تعیین اعتباررسانه ها و تشخیص راستی و درستی اخبار و دیگر پیام های رسانه ای
سواد تربیتی (آموزش و پرورش): توانایی تربیت فرزندان به شکل شایسته
سواد رایانه ای: توانایی استفاده از مهارت های هفت گانه ی رایانه (ICDL)، شامل مفاهیم پایه ی فناوری اطلاعات و ارتباطات، استفاده از رایانه، مدیریت فایل ها، واژه پردازی و ...
در قرن بیست و یک، داشتن سواد خواندن و نوشتن، یا حتی اخذ مدرک دانشگاهی، دال بر با سواد بودن فرد نیست. در هزاره ی سوم باسواد کسی است که همزمان دارای سه شرط باشد:
1-داشتن تحصیلات عالی (دانشگاهی)
2-آشنایی با کامپیوتر
3-دانستن یک زبان بین المللی
منصور صیفی آباد شاپوری